Satelliitti havaitsi 79 000 maastopaloa kuukaudessa - "Emme ole koskaan nähneet tällaista kasvua"

Sentinel-3-satelliitin havainnot paljastivat tämän vuoden elokuussa viisinkertaisen määrän maastopaloja viime vuoden elokuuhun verrattuna. Euroopan avaruusjärjestön satelliittimittauksissa luodaan tarkka kartasto siitä, missä palot tapahtuvat ja miten laajoja ne ovat.

"Emme koskaan ole nähneet tällaista kasvua maastopalojen määrässä sen jälkeen, kun ATSR World Fire Atlas luotiin vuonna 1995", sanoo Olivier Arino ESAsta.

Sentinel-3-satelliitin elokuun palohavaintoja ja niiden eroa viime vuoteen voi tarkastelta kartalta. Kaikkina muinakin kuluvan vuoden kuukausina on havaittu enemmän paloja kuin viime vuonna, mutta elokuu pistää silmään valtavalla hyppäyksellään.

Elokuun paloista 49 prosenttia havaittiin Aasiassa, 28 prosenttia Etelä-Amerikassa ja 16 prosenttia Afrikassa. Amazonin suuri palojen määrä herätti huomiota jo tapahtuessaan. Satelliittimittauksiin perustuvan arvion mukaan ne vapauttivat 228 miljoonaa tonnia hiilidioksidia ilmakehään.

"Kuten tämän vuoden kesän maastopalojen hurjuus ja lämpöaallot osoittavat, meidän täytyy suojella ja kasvattaa metsiämme nyt ennen kuin palot polttavat tulevaisuutemme", kommentoi YK:n pääsihteeri António Guterres tilannetta viime kuussa.

ESAn Sentinel-satelliitit ovat osa EU:n Copernicus-ohjelmaa, joka yhdistää satelliittien kaukokartoitusdataa maanpinnalta tehtyihin havaintoihin. Ohjelman tuottama data on kaikkien vapaasti käytettävissä.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)