Puolet maapallon vedestä saattoi tulla aurinkokunnan ulko-osista

Isotooppianalyysi on avannut uusia mahdollisuuksia aineiden alkuperän selvittämiseen. Uusi tutkimus keskittyy maapallon volatiilien eli helposti haihtuvien aineiden lähteisiin.

"Vaikuttaa siltä, että ilman aurinkokunnan ulko-osista tulleita aineita maapallolla olisi paljon vähemmän volatiilejä", sanoo tutkimukseen osallistunut Mark Rehkämper. "Ilman niitä planeetastamme olisi tullut kuivempi ja mahdollisesti elinkelvoton."

Tutkijaryhmä vertasi maapallolta löytyvän sinkin isotooppeja erilaisiin meteoriittinäytteisiin. Analyysin mukaan noin puolet planeettamme sinkistä on kotoisin hiilipitoisista kappaleista, jotka ovat peräisin aurinkokunnan ulko-osista. 

Sinkkipitoista ainetta pidetään myös maapallon veden ja muiden volatiilien lähteenä. Vain noin kymmenesosa Maan massasta tuli hiilipitoisista kappaleista, mutta todennäköisesti ne toivat mukanaan noin puolet planeettamme volatiileistä.

Maapallon aineista ja planeettamme tarinasta voi olla yllättävän pitkälti kiittäminen aurinkokunnan aluetta, joka sijaitsee asteroidivyöhykkeen tuolla puolen.

Aiemmin on esitetty, että suurin osa maapallon volatiileistä aineista olisi kotoisin lähempänä maapalloa muodostuneista asteroideista.

Seuraavaksi tutkimustiimi haluaa analysoida Marsista ja Kuusta kotoisin olevia meteoriitteja ja verrata niitä asteroideista peräisiin oleviin meteoriittinäytteisiin.

Maapallon historiassa Kuun synnyn aiheuttanut törmäys vaikutti keskeisesti planeettamme volatiilien kehitykseen. Törmäys hävitti Maan varhaisen kaasukehän ja vaikutti keskeisesti muihinkin volatiileihin.

Aiheesta lisää Imperial College London (englanniksi)