Suomessa on geodeettinen superasema - Paikkatiedon tarkkuus paranee Metsähovin uuden laitteiston myötä

Metsähovin geodeettinen tutkimusasema ottaa käyttöön uuden mittauslaitteiston. Samalla Metsähovi vahvistaa asemaansa geodeettisena superasemana, joita on maailmassa vain vajaat 20. 

Laitteiston uudistusvaiheen päätöstä juhlittiin Kirkkonummen Metsähovissa tänään. Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen käynnisti uuden radioteleskoopin juhlavieraiden edessä.

"Herranjestas, kun tämä on hieno!" Kurvinen lausui ilmeisen spontaanisti, kun napin painalluksesta radioteleskoopin antenni ja muut yhteensä 70 tonnia painavat liikkuvat osat käännähtivät sulavan nopeaan liikesarjaan.   

"Kvasaarit, joita havaitsemme ovat satojen miljoonien valovuosien päässä", Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta selitti Kurviselle. Huipputason laitteiston, satelliittien ja kvasaarien avulla maanpinnalla päästään jopa millimetrin tarkkuuteen.     

Älyliikenne, metsätalous ja luontoon liittyvät mittaukset vaativat kaikki tarkkaa paikkatietoa.

"Tarkka paikannus ja globaalien muutosten mittaus sekä tutkimus vaativat taustakseen tarkinta mahdollista geodeettista dataa", painotti Hannu Koivula Paikkatietokeskuksesta.

VLBI:ssa eli erittäin pitkän perusviivan interferometriassa hyödynnetään kaukaisista aktiivisista galakseista eli kvasaareista tulevaa signaalia ja yhdistetään havainnot eri puolilla maailmaa sijaitsevista radio-observatorioista.

Metsähovin satelliittien paikannusdatan vastaanottimet ja gravimetri on jo päivitetty, parhaillaan uusitaan satelliittilaseria sekä VLBI-radioteleskooppia.  

"Maapallo ja sen pinta ovat jatkuvassa liikkeessä ja Maan muodot muuttuvat. Siksi paikkatiedon pohjana olevaa koordinaattijärjestelmää tulee valvoa ja päivittää jatkuvasti", Koivula selittää.

Metsähovi on EU:n pohjoisin ja koko maailman toiseksi pohjoisin geodeettinen perusasema. Laitteistojen kattavuuden ja tarkkuuden ansiosta se kuuluu geodeettisiin superasemiin.