Nasan uusi kartoitus näyttää pintamineraalit maailman kuivilla alueilla
Maanpinnalta heijastuva auringonvalo kertoo pinnan koostumuksesta. Nasa kehuu luoneensa ennätyskattavan kartaston maailman mineraaleista kuivilla, pölyä tuottavilla alueilla.
Vuonna 2022 Kansainväliselle avaruusasemalle asennettu EMIT-laitteisto on kuvantava spektrometri eli se mittaa spektrin kuvan jokaisessa pisteessä.
"EMITin avulla pystymme näkemään asiat isossa mittakaavassa ja se tulee varmasti olemaan silmiä avaavaa", sanoo Roger Clark EMIT-tiimistä.
Kartoitukseen on hyödynnetty yli 55 000 kuvaa, jotka on otettu 80 x 80 kilometrin alueista. Nasa on prosessoinut niistä 10 tärkeimmän mineraalin jakaumat.
"Otamme uudet kartat ja syötämme ne ilmastomalleihimme. Niiden avulla tiedämme, mikä osuus aerosoleista absorboi lämpöä ja mikä heijastaa sitä paljon paremmin kuin koskaan ennen", kertoo Natalie Mahowald Cornellin yliopistosta.
Tutkijoita kiinnostaa esimerkiksi, miten kuivilta alueilta irtoava ja muualle kuljettuva pöly muuttaa ekosysteemejä näillä alueilla. Aavikoilta irtoavalla pölyllä on suuri vaikutus valtamerten kasviplanktoniin.
Kansainvälinen avaruusasema kiertää maapalloa 52 asteen inklinaatiokulmalla eli se ei käy 52 astetta kauempana päiväntasaajasta. Aseman instrumentit pystyvät kartoittamaan vain hieman sitä kauemmaksi. Siksi nyt julkaistu kartoitus ei ulotu napa-alueille asti.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)