Nasan satelliitti ikuisti neljä hirmumyrskyä samaan kuvaan

GOES-16-satelliitilta on julkaistu harvinaisen myrskyisä kuva. 4. syyskuuta otetussa kuvassa näkyy neljä trooppista hirmumyrskyä.

Tyynenmeren yllä Kalifornian lounaispuolella on hurrikaani Juliette, joka oli kuvan aikaan luokiteltu 2. luokan hirmumyrskyksi. Yhdysvaltojen itärannikolla riehuu hurrikaani Dorian, joka oli kuvan hetkellä niin ikään luokan 2 hirmumyrsky.

Kaksi muuta ovat trooppisia myrskyjä: Fernand Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla sekä Gabrielle lähellä Afrikan rannikkoa.

Kuvassa näkyy Atlantilla Dorianin ja Gabriellen välissä kolme matalapainetta, joiden tuulien nopeus ei riitä hirmumyrskyluokitukseen. Niiden ei arvioida kehittyvän hirmumyrskyiksi ainakaan kahteen vuorokauteen.

Kuvan ottanut GOES-16-satelliitti kiertää maapalloa geostationaariradalla noin 36 000 kilometrin korkeudessa tähystäen jatkuvasti samaa aluetta.

Tällä hetkellä GOES-satelliitteja on operatiivisessa käytössä neljä. Ne sijaitsevat kohdissa 75, 105, 128 ja 137 astetta läntistä pituutta. Satelliitteja operoi Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)