Nasa valmistelee rakettilaukaisuja auringonpimennyksen tutkimiseksi

Täydellinen auringonpimennys kulkee 8. huhtikuuta Yhdysvaltojen yli. Ainutlaatuisen visuaalisen elämyksen lisäksi pimennyksellä on vaikutusta ionosfääriin. Ilmiötä tutkitaan luotausraketeilla.

APEP-projekti eli Atmospheric Perturbations around Eclipse Path valmistelee kolme luotausrakettia laukaistaviksi 45 minuuttia ennen täydellistä vaihetta, sen aikana sekä 45 minuuttia sen jälkeen.

Raketit nousevat kaaressa maksimissaan 420 kilometrin korkeuteen. Niiden kuljettamat laitteet mittaavat varattujen ja neutraalien hiukkasten tiheyksiä sekä magneetti- ja sähkökenttiä.

"Ionosfäärin ymmärtäminen ja sen häiriömallien kehittäminen on tärkeää entistä enemmän tietoliikenteestä riippuvan maailmamme sujuvuuden varmistamiseksi", selittää projektia johtava Aroh Barjatya Floridan yliopistosta.

Täydellisen auringonpimennyksen ionosfäärissä aiheuttamien ilmiöiden tutkiminen satelliiteilla on hankalaa, koska ne ovat lyhytaikaisia ja eivätkä satelliittien radat yleensä sovi täsmälleen niiden tutkimiseen. Siksi luotausraketit soveltuvat tehtävään paremmin.

Tapahtuman taustalla on Kuun varjon kulku ilmakehässä, mikä aiheuttaa aaltomaisia ilmiöitä yläilmakehän hiukkasissa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)