Nasa paikansi Grönlannista toisenkin suuren törmäyskraatterin

Nasa raportoi paikantaneensa Grönlannin mannerjäätikön alta 35 kilometrin läpimittaisen mahdollisen törmäyskraatterin. Löytöpaikka sijaitsee vain 183 kilometrin päässä viime syksynä julkistetusta Hiawatha-kraatterista.

Toistaiseksi uutta löytöä ei vielä ole pystytty vahvistamaan törmäyskraatteriksi. Mikäli se varmistuu, kyseessä on 22. suurin tunnettu törmäyskraatteri maapallolla.

"Ainoa muu mahdollinen tämän kokoluokan ympyrämäinen rakenne voisi olla tulivuoren romahtamisesta syntynyt kaldera", perustelee löytötiimiin osallistunut Joe MacGregor Nasasta. 

Hieman pienemmän, halkaisijaltaan 30-kilometrisen Hiawatha-kraatterin löytyminen julkistettiin marraskuussa 2018. Molemmat kraatterit sijaitsevat Grönlannin luoteisosassa. Sijaintipaikkoja esitellään videolla.

Uuden kraatterikandidaatin ei uskota liittyvän naapuriinsa mitenkään läheisyydestä huolimatta.

"Verrattuna Hiawathaan jääkerrokset ovat yksiselitteisesti vanhempia ja toinen kraatteri on sitä kaksi kertaa enemmän erodoitunut", MacGregor jatkaa.

Uuden kraatterikandidaatin tutkimisessa hyödynnettiin Nasan johtamia kartoituksia. Ne perustuivat tutkakuviin jäätikön alla olevasta peruskalliosta.

Kraatterikandidaatissa on erotettavissa maljamainen syvänne, jossa on korkeampi reunama. Keskellä kraatteria on kohoumia, jollaisia muodostuu, kun kraatterin pohja pyrkii tasapainoon törmäyksen jälkeen. Löytö ei ole yhtä symmetrinen kuin Hiawatha-kraatteri, mutta alueelta löytyy törmäyskraatterille ominainen gravitaatioanomalia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)