Maapallon vesi saattoi selviytyä protoplaneetan törmäyksestä

Hiljattain tehty havainto haastaa vallitsevan teorian, jonka mukaan vesi tuli maapallolle komeettojen mukana. Maapallon vesi saattoi olla planeetallamme jo ennen Kuun muodostumista.

Nykykäsityksen mukaan Kuu syntyi kun Marsin kokoinen proto- eli alkuplaneetta törmäsi muinaiseen maapalloon. Avaruuteen lentäneestä materiasta muodostui lopulta nykyinen Kuu.

Koska veden ei ole uskottu selviytyvän näin valtavasta törmäyksestä, veden on arveltu tulleen planeetallamme vasta myöhemmin asteroidien ja komeettojen mukana. Hiljattain julkaistu tutkimus kuitenkin haastaa tämän näkemyksen.

Kansainvälinen tutkimusryhmä vertasi Maan ja Kuun kiviä toisiinsa sekä tutki erityisesti hapen isotooppien eroavaisuuksia. Tutkijoiden mukaan hapen isotoopit olivat yllättävän samanlaisia niin Kuussa kuin maapallolla.

Tämä selvästi vahvistaa Kuun syntyneen maapallon materiasta. Jos kuitenkin vesi olisi tullut maapallolle vasta törmäyksen jälkeen, isotooppien pitäsi olla erilaisia Maassa ja Kuussa.

Näin ollen tutkimus viittaa siihen, että suurin osa muinaisen maapallon vedestä selviytyi törmäyksestä.

Jos vesi tosiaan voi selvitä näin valtavasta iskusta, se on hyvä uutinen elämän kannalta. Planeetat, joiden uskotaan kokeneet suuren törmäyksen, on voitu väärin perustein luokitella elinkelvottomiksi. 

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)