Maapallon sisuksissa saattaa piilotella mantereen kokoisia palasia toisesta taivaankappaleesta

Kuu syntyi nykykäsityksen mukaan Theia-kappaleen törmäyksestä protomaapalloon. Uusi tutkimus pitää todennäköisenä, että poikkeavan aineen möykyt Maan sisällä ovat peräisin Theiasta.

Maan vaippakerroksessa on kaksi LLVP-lyhenteellä (Large low-velocity provinces) kutsuttua aluetta. Seismisistä mittauksista löytyneet alueet on tunnettu yli 20 vuoden ajan.

LLVP-alueet ovat tilavuudeltaan valtavia, noin kaksi kertaa Kuun verran. Mikäli niiden ainemäärä levitettäisiin maapallon pinnalle, sitä riittäisi noin sadan kilometrin paksuiseksi kerrokseksi.

 "Kuussa vaikuttaa olevan ainetta niin törmäystä edeltäneestä Maasta kuin Theiasta. On ajateltu, että Theian jäänteet maapallolla olisivat pyyhkiytyneet ja sekoittuneet miljardien vuosien aikana vaippavirtausten vaikutuksesta", selittää Steven Desch Arizonan osavaltionyliopistosta.

"Tutkimuksemme on ensimmäinen, jonka mukaan erottuvat 'palaset' Theiasta ovat yhä Maan sisuksissa, ytimen ja vaipan rajalla", hän jatkaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin erilaisia vaihtoehtoja Theian koostumukselle ja mallinnettiin aineiden sekoittumista törmäyksessä.

Merkittävää oli, että tulosten mukaan törmäyksen energia pysyi suurelta osin vaippakerroksen ylemmässä osassa. Siten törmäys ei lämmittänyt ytimen lähialuetta yhtä paljon kuin aiemmin on arvioitu.

Aiheesta lisää ASU (englanniksi)