Maapallon kirkkauteen liittyvä yli 50-vuotinen arvoitus selvisi
Miksi kotiplaneettamme pohjoinen ja eteläinen pallonpuolisko ovat yhtä kirkkaita, vaikka toinen on lähes kokonaan merien peittämä ja toisella on paljon mantereita?
Maapallon pohjoisella pallonpuoliskolla on paljon mantereita, kun taas eteläinen puoli on pääosin tummien merien peittämä. Tämän perusteella voisi luulla, että pohjoinen näkyisi valokuvissa kirkkaampana.
Avaruudesta otetuissa kuvissa molemmat pallonpuoliskot ovat kuitenkin suunnilleen yhtä kirkkaita. Tämä samankaltaisuus on aiheuttanut tutkijoille päänvaivaa jo yli 50 vuoden ajan.
Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan kirkkauserojen puute johtuu pilvistä ja myrskyistä. Näitä on eteläisen pallonpuoliskon merien yllä selvästi enemmän kuin pohjoisessa, ja siten ne tasaavat kirkkauserot.
Ilmaston lämpenemisen uskotaan muuttavan myrskyjen yleisyyttä sekä eteläisellä että pohjoisella pallonpuoliskolla. Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan ei kuitenkaan ole selvää, miten tämä käytännössä tulee vaikuttamaan maapallon eri osien kirkkauksiin.
“Ei ole vielä varmuutta siitä, rikkoutuuko symmetria globaalin lämpenemisen myötä", toteaa Yohai Kaspi kanadalaisesta Weizmann-instituutista.
Tuloksella on merkitystä maapallon lisäksi myös eksoplaneettojen tutkimuksessa. Kirkkauskäyrien avulla nimittäin voidaan yrittää selvittää kaukaisten planeettojen mantereiden jakautumista.
Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)