Maapallon kiinteä ydin on vain miljardin vuoden ikäinen

Uusi tutkimus antaa aiempaa tarkemman arvion planeettamme ytimen iälle. Kiinteän rautaytimen synty teki maapalloa suojaavasta magneettikentästä entistä voimakkaamman.

Kotiplaneettamme keskustassa on 2 400 kilometriä halkaisijaltaan oleva kiinteä rautapallo.

Tämä mötikkä kasvaa hiljalleen samalla kun sitä ympäröivä nestemäinen rauta jäähtyy ja kiinteytyy.

Arviot kiinteän ytimen iästä ovat vaihdelleet puolen miljardin ja neljän miljardin välillä. Nyt tutkijat ovat simuloineet ytimen olosuhteita saadakseen entistä tarkemman ikäarvion.

Tulosten perusteella kotiplaneettamme sisus jähmettyi vain 1–1,3 miljardia vuotta sitten. Kiinteä ydin on siis suhteellisen nuori verrattuna maapallon 4,5 miljardin vuoden ikään.

Vaikka maapallon magneettikenttä syntyy sulan raudan virtauksista, kiinteällä ytimellä on suuri vaikutus näihin virtauksiin. Nyt johdettu ikäarvio osuukin suunnilleen samaan aikakauteen, kun planeettamme magneettikenttä vahvistui merkittävästi.

"Maapallo on ainutlaatuinen aurinkokunnassamme sikäli, että sillä on magneettikenttä ja se on elinkelpoinen", toteaa Jung-Fu Lin Texasin Austinin yliopistosta.

"Tulostamme voi käyttää, kun pohdimme, miksi aurinkokuntamme muilla kiviplaneetoilla ei ole [samalla tavalla muodostuneita vahvoja] magneettikenttiä."

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)