Maapallon kiertoradalta löytyi kiinnostava kohde – mahdollinen minikuu

Planeettamme kiertoradalta on paljastunut pieni kohde, jonka alkuperä on vielä mysteerin peitossa. Se on joko ihmisen taakseen jättämä laite tai luonnon luoma kivinen kappale.

Tähtitieteilijät ovat huomanneet muutaman metrin kokoisen kappaleen kiertämässä maapalloa. Vielä ei osata sanoa, onko kyseessä ihmisen mahdollisesti vuosikymmeniä sitten avaruuteen jättämästä laitteesta vai kivisestä murikasta.

"Tämä on joka tapauksessa kiinnostuksen vangitseva kohde, ja tarvitaan lisää havaintoja, jotta voimme päätellä mikä se on", toteaa Helsingin yliopiston vieraileva tutkija Grigori Fedorets.

Jos kappale on esimerkiksi asteroidi, se olisi vasta toinen havaittu maapallon kivinen kiertolainen Kuun lisäksi. Aiempi kohde löytyi vuonna 2006, ja se on sittemmin sinkoutunut pois planeettamme kiertoradalta.

Kohteen havaitsi ensimmäisenä Nasan rahoittama Catalina Sky Survey -projekti, jonka tehtävänä on etsiä maapallon lähelle tulevia avaruuden kappaleita.

"Oletamme löytävämme kokonaisen joukon näitä kohteita, kun Rubin-observatorio aloittaa toimintansa", Fedorets uskoo.

Yllä olevassa Gemini-observatorion kuvassa taustalla olevat tähdet näkyvät kolmena eri värisenä viiruna, koska teleskooppi on liikkunut seuratessaan nopeasti kulkevaa kohdetta. Gemini otti kolme kuvaa eri suotimien läpi värikuvan luomiseksi.

Aiheesta lisää Gemini-teleskooppi (englanniksi)