Maapallo tiivistyi millimetrikoon kappaleista

Kansainvälinen simulaatiotutkimus valottaa Maan ja kiviplaneettojen synnyn yksityiskohtia. Meteoriiteissa näkyvät millimetrin kokoluokassa olevat jyväset, kondruulit, ovat tutkimuksessa avainasemassa.

Kondruulit muodostivat kosmisen valtameren, josta tiivistyi asteroideja. Asteroidit puolestaan kasvoivat edelleen proto- eli alkuplaneetoiksi, joista kiviplaneetat muodostuivat.

"Aiemmin ei ole pystytty selittämään, miten planeetta-alkiot muodostuivat.", kuvailee Anders Johansen Lundin yliopistosta. "Kondruulit ovat täsmälleen oikean kokoisia, jotta nuorta aurinkoa kiertänyt kaasu hidastaisi niitä ja asteroidien painovoima kaappaisi ne." 

Kondruuleja voidaan vielä nähdä asteroidinäytteissä. Kiviplaneettojen synnyssä kondruulit sen sijaan sulivat eikä niitä löydy siksi Maan sistustasta.

Tietokonesimulaatiossa kondruulit kasvoivat suuremmiksi kappaleiksi oman painovoimansa aiheuttamien törmäysten myötä. Syntyneet asteroidit kasvoivat nopeasti 1000 kilometrin kokoisiksi ja suurimmat niistä Marsin kokoluokkaan asti. Tämä kesti arviolta vain 1-3 miljoonaa vuotta.

Aiheesta lisää Lund University (englanniksi)

Video tutkimuksesta YouTubessa (englanniksi)