Maapallo saattoi olla vetinen jo syntyessään

Uuden tutkimuksen perusteella maapallolla oli jo muodostuessaan paljon vettä. Jos arvio pitää paikkaansa, silloin myös aurinkokuntamme muilla sisäplaneetoilla on ollut luultua kosteampi alku.

Vallalla olevan käsityksen mukaan Maa rakentui kuivista aineista, koska planeettamme rakennuspalikat muodostuivat suhteellisen lähellä kuumaa Aurinkoa. Vesi olisi tullut vasta myöhemmin esimerkiksi kauempaa saapuneiden jäisten komeettojen myötä.

Hiljattain julkaistu meteoriittianalyysi viittaa kuitenkin märempään alkuun.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kolmeatoista enstatiittikondriittien luokkaan kuuluvaa meteoriittia. Näiden meteoriittien arvellaan muistuttavan niitä kappaleita, joista maapallo aikoinaan rakentui.

"Nämä meteoriitit ovat yksi parhaimmista analogioista mitä meillä on maapallon rakennuspalikoista. Ja ne eivät ole niin kuivia kuin olemme luulleet", kertoo Laurette Piani ranskalaisesta Lorrainen yliopistosta.

Tulosten perusteella jopa puoli prosenttia enstatiittikondriitien painosta voi olla vettä.

Jos planeettamme olisi muodostunut tästä aineesta, silloin maapallolle olisi päätynyt kolme kertaa enemmän vettä kuin mitä planeettamme kaikissa merissä on tällä hetkellä yhteensä.

"Jos tämä materiaali tarjosi vettä maapallolle, sitä olisi ollut myös Merkuriuksen, Venuksen ja Marsin rakennuspalikoissa", Piani toteaa.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)