Maapallo rakentui kahdessa vaiheessa

Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan maapallolla on saattanut olla runsaasti vettä jo heti planeettamme synnyttyä. Toisaalta syntyprosessi näyttää tapahtuneen kahdessa peräkkäisessä vaiheessa, joista jälkimmäiseen liittyy veden ilmestyminen.

"Havaitsimme, että maapallon vaipan kivien hopean isotooppisuhteet vastaavat täysin primitiivisiä meteoriitteja", kertoo Richard Carlson Carnegien tieteellisestä instituutista. "Mutta näissä meteoriiteissa on erittäin paljon volatiilejä [kuten vettä], toisin kuin maapallossa, joka on volatiiliköyhä."

Todisteet viittaavat siihen, että ensimmäisessä, varsin varhaisessa vaiheessa Maasta muodostui noin 85 prosenttia. Tällöin planeettamme oli vielä erittäin kuiva paikka. Seuraavaksi Maa sai loput massastaan ja samalla myös veden.

Nyt julkaistu tutkimus on ristiriidassa perinteisen näkemyksen kanssa, jonka mukaan maapallon vesi olisi tullut vasta paljon myöhemmin Maahan törmänneiden komeettojen ja asteroidien mukana.

"Nyt emme tarvitse teorioita siitä, miten vesi tuli maapallolle. Se oli täällä jo alusta alkaen. Ja vesi oli se, joka teki Maasta sopivan elämälle", tulkitsee tutkimusta johtanut Maria Schönbächler Manchesterin yliopistosta.

Aiheesta lisää Carnegie (englanniksi)