Maan vaipan syvät virtaukset osoittautuivat yllättävän vahvoiksi

Mannerlaattojen liikkuessa vanhaa merenpohjan ainetta uppoaa jopa tuhannen kilometrin syvyyteen. Uusi tutkimus toteaa Maan vaippakerroksen syvien virtausten olevan luultua voimakkaampia.

"Usein kuvitellaan Maan vaippakerroksen olevan nestettä, joka virtaa, mutta sitä se ei ole. Se on kiinteää ainetta, joka liikkuu hyvin hitaasti pitkän ajan kuluessa", selittää Ana Ferreira UCL:stä ja Lissabonin yliopistosta.

"Perinteisesti on ajateltu, että kiven virtaukset Maan syvemmässä vaipassa ovat hitaita ja että enemmän liikettä tapahtuu vain ylemmässä vaipassa. Olemme näyttäneet, ettei näin tapahdu laajoilla alueilla Tyynen valtameren ympärillä ja Etelä-Amerikassa", hän jatkaa.

Uudessa tutkimuksessa hyödynnettiin 43 miljoonaa seismistä mittausta. Mallinnus niistä tehtiin supertietokonesimulaatioissa.

Kartoituksesta paljastuu, miten aine liikkuu jopa 1 200 kilometrin syvyydessä kotiplaneettamme pinnan alla.

Tutkimuksessa havaitulla alueella todettiin aiempaa arviota runsaampaa liikehdintää maapallon alemmassa vaippakerroksessa. Mikäli tämä on yleistä muuallakin, saattaa maapallon ytimen lämpöä kulkeutua aiemmin arvioitua nopeammin ulospäin.

Aiheesta lisää University College London (englanniksi)