Maan uumenissa on vettä saman verran kuin merissä

Uusi tutkimus antaa tukea epäilyksille siitä, että syvällä Maan sisuksissa on kosolti vettä. Laboratoriossa tehtyjen testien perusteella maapallon vaipassa on voitehista parhainta saman verran kuin pintavesissä.

Jo aiemmin on selvinnyt, että maapallon vaipan muunnosvyöhykkeeksi nimetyssä kerrostumassa 410–660 kilometrin syvyydessä viskositeetti on alhaisempi kuin sen ylä- ja alapuolella olevissa vaipan osissa. Tämä viittaa vesivaraston olemassaoloon.

Tutkijat ovat löytäneet myös vaipasta maanpinnalle päätyneitä vesipitoisia vulkaanisen kiven kappaleita.

Fei Hongzhan Bayreuthin yliopistosta yritti nyt kollegoineen selvittää muunnosvyöhykkeen veden määrää synteettisten kivien avulla. He osoittivat, että jos muunnosvyöhykkeen dominoiva kivi ringwoodiitti sisältää 1–2 painoprosenttia vettä, se vastaa täsmälleen seismisiä mittauksia.

"Tämä sopii hyvin geofyysisesti havaittuun viskositeettiin vaipan muunnosvyöhykkeellä", sanoo Fei. "Siksi me päättelemme, että muunnosvyöhykkeen pitäisi olla märkä. Syvällä Maan sisuksissa oleva veden kokonaismäärä on lähes sama kuin maailman kaikkien merien veden massa."

Aiheesta lisää New Scientist (englanniksi)