Maan ilmakehä on kotoisin avaruudesta

Osa maapallon ilmakehästä on kotoisin komeetoista, kertoo tuore Manchesterin ja Houstonin yliopistojen tutkimus. Löytö haastaa vanhat teoriat, joiden mukaan muinainen ilmakehä muodostui Maan synnyssä planeettamme sisälle jääneestä kaasusta. Tutkimus esiteltiin tällä viikolla julkaistussa Science-lehdessä.

Havainto perustuu hyvin pieninä pitoisuuksina vulkaanisissa kaasuissa esiintyvien kryptonin ja xenonin isotooppien analyysiin. Miljardeja vuosia maan sisässä olleiden kaasujen isotooppipitoisuudet eivät vastaa aurinkokunnan muodostaneen ainepilven vastaavia pitoisuuksia. Samankaltaisuutta sen sijaan löytyy joihinkin 4,5 miljardia vuotta sitten muodostuneisiin meteoriittinäytteisiin.

Vertailu viittaa siihen, että ilmakehä on saapunut planeetallemme vasta kun Maan on ollut täysin muodostunut. Tutkijoiden mukaan ilmakehä on todennäköisesti tullut komeettojen mukana. Vahvistaakseen komeettojen osuuden, tutkijoiden täytyy kuitenkin selvittää Nasan Stardust-luotaimen keräämien komeettanäytteiden kryptonin ja xenonin isotooppisuhteet.

Lue lisää Science-lehden sivuilta (englanniksi)