Kuun kolmirenkainen kraatteri onnistuttiin selittämään

Kuun valoisan puolen laidalla on ampumataulua muistuttava laaja muodostuma, jonka synty on ollut tutkijoille arvoitus vuosikymmeniä. Nyt kiertolaisemme painovoimaa mitanneen GRAIL-luotainkaksikon keräämä data on auttanut ratkaisemaan mysteerin.

Tämän Orientale-nimisen, 900-kilometrisen altaan tiedetään syntyneen, kun suuri kappale iskeytyi Kuun pintaan 3,8 miljardia vuotta sitten. Mutta epäselväksi on jäänyt, mikä mekanismi teki siinä näkyvät kolme sisäkkäistä rengasta.

Ratkaistakseen kysymyksen Brandon Johnson Brownin yliopistosta kollegoidensa kanssa otti käyttöön aineiston, jota Nasan GRAIL-satelliittipari keräsi Orientalesta vuonna 2012 lennettyään sen yli vain kahden kilometrin korkeudelta.

Alusten painovoimamittaukset auttoivat tutkijoita hahmottamaan pinnanalaisia rakenteita ja näin edelleen mallintamaan renkaiden muodostusta.

Kävi ilmi että kun kraatterin pohja ponnahti ylöspäin heti törmäyksen jälkeen, samalla pinnanalainen kuumentunut kivi virtasi iskukohtaan päin. Kaksi ulointa rengasta  jotka ovat useita kilometrejä syviä jyrkänteitä  syntyivät Kuun pinnan revettyä tämän seurauksena.

Ylös kimmahtanut kraatterin keskusosa ei puolestaan pysynyt kasassa, vaan levisi ulospäin muodostaen kolmannen renkaan  keskellä olevan laajan häränsilmän.

"Tämä oli todella intensiivinen prosessi", Johnson sanoo. "Nämä monikilometriset jyrkänteet ja keskusrengas muodostuivat kaikki minuuttien sisällä iskusta."

Paras tulos simuloinnissa saavutettiin 64 kilometrin läpimittaisella kappaleella, joka törmäsi Kuun pintaan 9 kilometrin sekuntinopeudella.

Aiheesta lisää Brownin yliopisto (englanniksi)