Hiilidioksidipäästöt kartoitettiin avaruudesta käsin

Globaaleista hiilidioksidipäästöistä on saatu ensimmäinen pelkästään satelliittihavaintoihin perustuva kartta. Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden tekemän kartan aineistona käytettiin Nasan OCO-2-luotaimen havaintoja. 

Hiilidioksidia on mitattu avaruudesta aiemminkin. Havainnot ovat kuitenkin olleet sen verran epätarkkoja, että päästöjen arvioimiseen on tarvittu myös ekonomista dataa ja mallinnusta.

Nyt pelkän satelliittidatan avulla tehty kartoitus täsmää hyvin aiemmin saatujen tulosten kanssa. Tutkijat tekivät kolme pääkarttaa kaikkein suuripäästöisimmille alueille: Yhdysvaltojen itäosalle, Keski-Euroopalle ja Itä-Aasialle. Niissä näkyy laajojen asutuskeskittymien lisäksi myös voimakkaita pistemäisiä päästölähteitä.

"OCO-2 voi havaita pienempiä eristyneitä päästöalueita kuten yksittäisiä kaupunkeja", sanoo tutkimusta johtanut Janne Hakkarainen Ilmatieteen laitokselta. "Se on hyvin tehokas työkalu, joka tarjoaa uuden näkökulman."

Haasteena datan prosessoinnissa oli eristää viimeaikaiset päästöt ilmakehän koko hiilidioksidin määrästä, Hakkarainen kertoo. "Nykyään hiilidioksidin taustataso on 400 miljoonasosaa ja ihmiskunnan päästöt menneen vuoden aikana saattavat lisätä ehkä vain kolme miljoonasosaa tähän kokonaismäärään."

Aiheesta lisää JPL (englanniksi)