Euroopan tutkimusneuvosto lähtee tukemaan suomalaista satelliittitutkimusta

Aalto-yliopistossa tehtävä metsien satelliittitutkimus sai lähes kahden miljoonan euron apurahan Euroopan tutkimusneuvostolta. Tutkimuksen tarkoituksena on saada entistä enemmän tietoa metsien rakenteesta ja tilasta.

Aalto-yliopiston Miina Rautiainen kehittää matemaattista mallia, jonka avulla metsiä voidaan seurata huomattavasti nykyistä tarkemmin. Hankkeen pääpaino on perustutkimuksessa ja uuden teorian kehittämisessä, joka toimii pohjana uusille kartoitussovelluksille.

”Satelliitit havainnoivat maata usealla eri aallonpituusalueella. Niitä yhdistämällä voidaan uusien spektrianalyysien avulla tuottaa tarkka kuva metsästä, sen rakenteesta ja aluskasvillisuudesta”, Rautiainen kertoo.

Nyt myös Euroopan tutkimusneuvosto on päättänyt lähteä tukemaan Rautiaisen tutkimusta myöntämällä hänelle lähes kahden miljoonan euron rahoituksen. Viisivuotisen hankkeen tavoitteena on kehittää kaukokartoituksen perusteoriaa ja sen avulla kartoittaa metsäalueita eri puolilla maailmaa.

Suomen avaruustutkimus näyttää olevan muutenkin hyvässä vedossa, sillä Euroopan avaruusjärjestö ESA, Aalto-yliopisto sekä Työ- ja elinkeinoministeriö allekirjoittivat torstaina sopimuksen avaruusteollisuuden startupeihin keskittyvän yrityskiihdyttämön avaamisesta Suomeen.

”Avaruusteollisuus on maailmalla nopeasti kehittyvä teollisuudenala, ja myös Suomessa on tapahtunut alalla paljon viime vuosina”, uskoo Suomessa parhaillaan vieraileva ESAn pääjohtaja Jan Wörner. ”Tavoitteenamme on tukea 50:tä avaruusalan teknologioihin pohjautuvaa suomalaista startupia seuraavien viiden vuoden aikana."

Aiheesta lisää STT