Epätavallinen satelliittikuva näyttää lumiset Pohjoismaat

Kevättalvella laaja-alaisesti maanpinnan paljastavat satelliittikuvat ovat harvinaisia. Euroopan avaruusjärjestö on nyt julkaissut otoksen, jossa erottuvat länsinaapurimme, Suomi ja Viro.

Kuva on mosaiikki, joka on koostettu kahdesta 60 minuutin välein Sentinel-3-satelliiteilla otetusta kuvasta. Täysikokoinen kuva on 28 megapikselin kokoinen ja sitä esitellään myös ESAn videolla.

Maaliskuun 20. päivänä Itämeri oli pääosin sulana, ainoastaan Perämerellä oli vielä laajempi jääalue. Lisäksi jäätä oli monin paikoin rannikkokaistaleella Pohjanlahden rannoilla.

Sen sijaan järvet olivat vielä jäässä koko Suomen alueella eikä laajoja lumettomia alueita ollut. Ruotsin eteläosa erottuu lähes kokonaan lumettomana. Norjan rannikolla jäättömät vuonot korostuvat paksun lumikerroksen ympäröiminä.

Sentinel-satelliitit kuuluvat Copernikus-ohjelmaan, joka on EU:n hanke yhteistyössä ESAn kanssa. Ohjelmaan kuuluu eri tavoin luontoa tarkkailevia satelliitteja, joiden dataa voi kuka tahansa käyttää ilmaiseksi tai luoda palveluja niiden avulla.

Esimerkiksi Sentinel-1-satelliittien tutkakuvat soveltuvat hyvin jäätilanteen seurantaan, vaikka eivät sellaisinaan kerrokaan jään paksuutta.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)