Dinosaurukset hävittäneen törmäyksen jäljet näkyvät merenpohjassa

Uusi merenpohjan kartoitus paljastaa yksityiskohtia muinaisen Chicxulubin törmäyskraatterin lähistöltä. Kansainvälinen tutkijaryhmä suoritti läheisen merenalaisen jyrkänteen alueella kaikuluotauskartoituksia. Ryhmä uskoo löytäneensä merkkejä törmäyksen seurauksena syntyneestä kerroksesta.

Tutkittu Campechen jyrkänne sijaitsee noin sata kilometriä kraatterin koillispuolella merenpohjassa. Jyrkänne on lähes neljä kilometriä korkea ja 600 kilometriä leveä. Tämä tekee siitä yhden korkeimmista ja jyrkimmistä merenalaisista jyrkänteistä.

Vuoden 2013 aikana tehtyä kartoitusta johtanut Charlie Paul uskoo rinteessä havaitun kerrostumia, joista osa muodostui ennen törmäystä, osa sen seuraksena ja osa sen jälkeen. Törmäyskerroksen aitouden varmistaminen vaatii kuitenkin vielä suuritöistä näytteiden hakemista ja analysointia.

Kartoituksessa tuotettu topografiadata on liitetty Google Earth -ohjelman tietokantaan ja on kenen tahansa katseltavissa. Juuri mitään muita merenpohjan alueita ei vielä ole Google Earthissa vastaavalla tarkkuudella.

Jukatanin niemimaalla 65 miljoonaa vuotta sitten tapahtunut törmäys loi Chicxulubin kraatterin ja päätti dinosaurusten valtakauden maapallolla. Nykyään kraatteri on lähes 200 kilometrin kokoinen, mutta sitä on hyvin vaikea havaita. Kraatteria peittää satojen metrien kerros törmäyksen synnyttämää murskaa sekä lähes kilometrin paksuudelta merenpohjalle aikojen kuluessa kasautuneita sedimenttejä.

Aiheesta lisää MBARI (englanniksi)