Avaruusjärjestöt auttoivat – Google Earth sai 24 miljoonaa satelliittikuvaa

Kaikkien saatavilla oleva Google Earth koki ison päivityksen. Satelliittikuvat viimeisten 37 vuoden ajalta mahdollistavat nyt maailman muutosten tarkastelun entistä yksityiskohtaisemmin.

"Päivityksen teki mahdolliseksi avoin data, jota saatiin EU:n Copernicus-ohjelmasta sekä Nasan ja USGS:n Landsat-ohjelmasta", kertoo Google Earthin johtaja Rebecca Moore.

"Copernicus-ohjelman Sentinel-2-satelliittien suuren erotuskyvyn kuvat olivat avainasemassa Google Earthin uudessa timelapse-ominaisuudessa ja ainutlaatuisessa globaalissa näkymässä, jonka tarjoamme nyt ihmisille kaikkialla", hän jatkaa.

Päivitystä varten prosessoitiin 20 petatavua satelliittidataa 4,4 terapikselin kokoiseksi animaatioksi. Tuhannet tietokoneet käyttivät käsittelyyn yhteensä kaksi miljoonaa prosessointituntia.

Erityisestä näytekokoelmasta löytyy satoja maailman muuttumista esitteleviä animaatioita.

Käyttäjä voi myös selailla kuva-animaatioita vuodesta 1984 vuoteen 2020 asti mistä tahansa Google Earth Enginen Timelapse-sivulta. Varsinkaan 1980-luvulta ei kaikkialta maailmasta ole vuosittaisia kuvia.

Sentinel-satelliitit ovat EU:n omistamia satelliitteja, jotka on tarkoitettu ympäristön valvontaan. Ne keräävät jatkuvasti dataa eri menetelmillä. Sentinel-2-satelliittipari kuvaa koko maapallon kymmenen metrin tarkkuudella viiden vuorokauden välein.

Googlen kuvatietokannat ovat sisältäneet historiallisten satelliittikuvien tarkastelumahdollisuuden aiemminkin. Vuonna 2013 lisättiin iso päivitys Landsat-kuvia.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)