Astronautit ja kosmonautit vetäytyivät suojaan Venäjän ohjuskokeen jälkeen

Tuhottu venäläinen satelliitti on tuottanut suuren määrän romua Maan kiertoradalle. Nasan johto kertoo olevansa tyrmistynyt tapahtumasta sekä huolissaan avaruudessa työskentelevien ihmisten turvallisuudesta.

Venäjä teki eilen ohjuskokeen ja tuhosi yhden vanhan satelliittinsa. Kohteena oli lähes neljäkymmentä vuotta sitten laukaistu Cosmos 1408 -tiedustelusatelliitti, joka on ollut poissa toiminnasta jo useiden vuosien ajan.

"Venäjän poikkeuksellisen vastuuton ohjuskoe on tähän mennessä tuottanut yli 1 500 kappaletta seurattavissa olevaa kiertorataromua ja satojatuhansia pienempiä kiertorataroskan palasia", kommentoi Ned Price Yhdysvaltain ulkoministeriöstä.

Tapahtuman vakavuutta lisää se, että Nasan mukaan Kansainvälinen avaruusasema kulkee romupilven läheltä 90 minuutin välein. Yhdenkin romupalan osuma voi aiheuttaa asemalla vakavan vaaratilanteen.

Heti tapahtuman jälkeen aseman miehistö herätettiin ja ohjeistettiin sulkemaan eri moduulien välisiä luukkuja. Lisäksi miehistö varmuuden vuoksi vetäytyi kahdeksi tunniksi avaruusalukseen suojaan.

"Olen tyrmistynyt tästä vastuuttomasta ja epävakauttavasta toiminnasta", toteaa Nasan johtaja Bill Nelson.

"On käsittämätöntä, että Venäjä vaarantaa paitsi amerikkalaiset ja muiden maiden astronautit, myös omat Kansainvälisellä avaruusasemalla työskentelevät kosmonauttinsa."

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)