Asteroidin törmäys loi edellytykset yllättävään kukoistukseen

Noin 3,3 miljardia vuotta sitten maapalloon rysähti kappale, joka oli peräti 50–200 kertaa massiivisempi kuin dinosaurusten tuhoaja. Törmäys saattoi silti olla onnenpotku elämälle.

”Todennäköisesti tapahtui elämän laaja joukkokuolema", toteaa Nadja Drabon Harvardin yliopistosta uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä.

Drabon ryhmineen on tutkinut 3,3 miljardia vuotta sitten sattunutta asteroiditörmäystä. Tuolloin maapalloon iskeytynyt kappale oli huikeat 50–200 kertaa massiivisempi kuin dinosaurusten tuhoaja.

Törmäyksen aikaan elämä oli pelkästään yksisoluista, sillä monisoluisia eliöitä on tiettävästi ollut maapallolla vasta alle miljardin vuoden ajan. Ravinteiden niukkuuden takia elämä ei myöskään ollut levittäytynyt yhtä laajalti kuin nykyään.

Vaikka törmäys hetkellisesti tuhosi suuren osan maapallon silloisesta mikrobielämästä, sitä näyttää seuranneen paljon pidempi kukoistuksen aikakausi. Tämä johtuu törmänneen asteroidin sisältämästä fosforista.

”Kun kaikki törmääjän aines leviää ilmakehään ja sataa maailmanlaajuisesti, fosforin määrä on valtava. Se ei ollut mitä tahansa fosforia, vaan sellaista, joka oli biologisesti helposti hyödynnettävässä muodossa”, toteaa Drabon. 

”Uskomme, että huonot olosuhteet kestivät vuosia tai vuosikymmeniä. Sen jälkeen seuranneiden positiivisten vaikutusten kestoksi arvaisin muutamia tuhansia vuosia.”

Aiheesta lisää uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2024.