Asteroidien törmäysmäärät Maahan ja Kuuhun ovat olleet koholla viimeisten 290 miljoonan vuoden aikana

Kuusta on paljastunut lähes kolminkertainen lisäys asteroiditörmäyksien määrässä viimeisimpien satojen miljoonien vuosien aikana. Tulos on johtamassa uuteen tulkintaan koskien maapallon törmäyskraattereita.   

Kuu on oivallinen kohde asteroiditörmäysten tutkimiseen. Toisin kuin maapallolla, Kuussa geologiset prosessit eivät kuluta kraattereita pois.

Nasan Lunar Reconnaissance Orbiter -luotaimen avulla tutkijat pystyivät määrittämään ikiä niille kiertolaisemme kraattereille, jotka ovat nuorempia kuin miljardi vuotta.

Tutkimusryhmä analysoi tämän katsomalla kuinka paljon kraatterit synnyttäiden törmäysten heittämät kivet ovat hajonneet aikakausien saatossa, kun pikkuruiset meteoriitit ovat pommittaneet niitä. Mitä yhtenäisempiä kivet ovat, sitä nuorempia kraatterit.

Analyysi paljasti yllättävän lisäyksen niiden törmäyskraatterien määrässä, jotka olivat nuorempia kuin 290 miljoonaa vuotta. Erityisen mielenkiintoiseksi tuloksen tekee, että se on yhteneväinen myös maapallolta tavattujen kraattereiden määrässä.

"Tämä on aikakautta, jolloin asteroidien osumamäärät ovat olleet 2,6 kertaa korkeampia, kuin mitä oli ennen 290 miljoonan vuoden takaista aikaa", sanoo Sara Mazrouei Toronton yliopistosta.

Tutkimus osoittaa, että vanhempien kraattereiden vähäisyys maapallolla ei olekaan eroosion ja geologisten prosessien syytä, kuten on yleisesti uskottu.

"Suurten 290-650 miljoonan vuoden ikäisten kraattereiden vähäisyys ei johdu siitä, että kraattereita on hävinnyt, vaan siitä, että törmäysmäärät tuona aikana olivat alhaisemmat kuin nykyään", sanoo Rebecca Ghent Toronton yliopistosta.

Aiheesta lisää Toronton yliopisto (englanniksi)