1 150 miljoonaa vuotta sitten asteroidi törmäsi Keurusselällä - vastasi 11 miljoonaa atomipommia

Uuden tutkimuksen mukaan Keurusselän törmäysjälki muodostui vähintään 1 150 miljoonaa vuotta sitten.

Näin ollen Keurusselkä on Euroopan vanhin radiometrisin menetelmin ajoitettu avaruuden kappaleen törmäykseen liitetty paikka. Tulos perustuu argonin isotooppien suhteisiin ja se esiteltiin Meteoritics & Planetary Science -lehdessä.

Vähintään 14 kilometrin halkaisijallaan Keurusselkä on aikoinaan alustavasti arvioitu Suomen toiseksi suurimmaksi törmäysjäljeksi.

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan Keurusselkä saattaa kuitenkin olla paljon aiempia arvioita kookkaampi. On todennäköistä, että alkuperäinen kraatteri on ollut jopa 25-30 kilometriä halkaisijaltaan.  

Paikalla muinoin sijainneen kraatterin synnyttänyt asteroidi oli läpimitaltaan noin 1,5 kilometriä. Törmäys aiheutti räjähdyksen, joka vastasi arviolta jopa 11 miljoonaa Hiroshiman atomipommia.

Reilun miljardin vuoden aikana eroosio ja jääkaudet ovat kuluttaneet varsinaisen kraatterin pois jättäen siitä jäljelle pelkät juuret.

Suomesta tunnetaan yksitoista törmäyskraatteria, joista ainoastaan Keurusselkä on harrastajien löytämä. Maapallolla on yhteensä noin 180 tunnettua törmäyskraatteria.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)