Yhdysvaltalaiset tutkijat: tulevaisuus vaikuttaa menneisyyteen

Yhdysvaltalaisten tutkijoiden tekemä koe viittaa siihen, että kvanttifysiikassa aika kulkee sekä eteen- että taaksepäin.

Physical Review Letters -julkaisussa esitellyssä kokeessa tutkijat mittasivat suprajohtavan virtapiirin kvanttitiloja kaksi kertaa peräkkäin. Ensimmäinen mittaus niin sanotusti sekoittaa pakan, joten pelkän arvauksen pitäisi molemmissa tapauksissa osua oikeaan 50 prosentin todennäköisyydellä.

Nyt tutkijat kuitenkin piilottivat ensimmäisen havainnon tiedot, ja yrittivät veikata piirin kvanttitilaa käyttämällä hyväksi tietoa jälkimmäisestä kvanttitilasta. Näin onnistumistodennäköisyys saatiin nostettua 90 prosenttiin.

Tutkijoiden mukaan tulos on parhaiten selitettävissä, jos ajan ajatellaan olevan perusluonteeltaan symmetrinen. Niin sanottu ajan nuoli, joka normaalimaailmassa osoittaa menneisyydestä tulevaisuuteen, osoittaisikin siis kvanttimaailmassa molempiin suuntiin.

"Ei ole selvää, miksi normaalissa maailmassa aika kulkee vain eteenpäin ja entropia aina kasvaa", Kater Murch Washingtonin yliopistosta pohtii. "Mutta useat ihmiset työskentelevät tämän ongelman parissa ja uskon sen ratkeavan muutaman vuoden sisällä."

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 3 tai 4/2015.