Uusi havainto: Pimeä aine ei käyttäydy ennusteiden mukaisesti

Tuoreessa tutkimuksessa on havaittu, että galaksijoukkojen keskusgalaksit heilahtelevat edestakaisin. Tulos viittaa joukkojen sisältämän pimeän aineen olevan oletettua harvempaa.

Pimeä aine kattaa 27 prosenttia kaikesta universumin aineesta ja energiasta. Nykyiset pimeän aineen mallit ennustavat, että galaksijoukoilla on hyvin tiiviit ytimet. Keskellä on hyvin massiivinen galaksi, joka pysyy paikallaan. Sen pitää aloillaan valtava pimeän aineen massa.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa kohteena oli kymmenen galaksijoukkoa. Niistä havaittiin, että aine on huomattavasti ennustettua harvempaa ja että keskusgalaksi liikkuu.

"Tämä viittaa siihen, että tiiviin keskusalueen sijaan galaksijoukolla on selvästi matalampi keskustiheys — huomattava signaali pimeän aineen eksoottisesta muodosta keskellä galaksijoukkoja", sanoo David Harvey EPFL-instituutista.

Viime aikoina eksottisella pimeällä aineella tehdyissä simulaatioissa on havaittu keskusgalaksin heilahtelevan edestakaisin. Ilmiön aiheutti galaksijoukkojen yhdistyminen menneisyydessä.

Tutkimuksen tehnyt tiimi aikoo laajentaa havaintojaan galaksijoukoista tarkistaakseen löytöjensä paikkansapitävyyttä.

Aiheesta lisää EPFL (englanniksi)