Tutkijat ehdottavat: Mustat aukot synnyttivät raskaat alkuaineet neutronitähtien sisällä

Universumin raskaiden alkuaineiden on uskottu muodostuneen supernovaräjähdyksissä. Nyt Kalifornian yliopiston tutkijat ehdottavat vaihtoehtoista mallia, jossa raskaita alkuaineita taottiin neutronitähtien ja mustien aukkojen yhdistelmissä.

Raskaiden alkuaineiden ajatellaan muodostuneen prosessissa, jossa neutronit pakkautuvat niin suureen tiheyteen, että atomien ytimet kaappaavat niitä. Kaikkein todennäköisimmin näin tapahtuu tähden räjähtäessä supernovana.

Ongelmana kuitenkin on, että supernovia tuntuu olevan liian vähän maailmankaikkeuden raskaiden alkuaineiden määrän selittämiseksi.

Ratkaisuna tähän pulmaan Kalifornian yliopiston tutkijat ehdottavat eksoottista mallia, jossa neutronitähdet nappaisivat sisäänsä pian alkuräjähdyksen jälkeen syntyneitä muinaisia mustia aukkoja.

Neutronitähden uumeniin päästyään tällainen musta aukko alkaisi vetää itseensä neutrojena ja muuta ainetta, mikä saisi tähden pyörimään nopeasti. Pyöriminen puolestaan viskaisi materiaa avaruuteen ympäristössä, joka tutkijoiden mukaan täyttäisi vaatimukset raskaiden alkuaineiden muodostumiseksi.

Tutkijoiden ehdottama malli on hyvin spekulatiivinen jo siksi, että muinaiset mustat aukot ovat vielä puhtaasti teoreettisia taivaankappaleita. Niiden olemassaoloa ei ole pystytty vahvistavamaan havainnoilla.

Aiheesta lisää phys.org (englanniksi)