Tämä mies matkasi 0,02 sekuntia tulevaisuuteen

Kosmonautti Sergei Krikalev on viettänyt avaruudessa yhteensä 803 päivää, 9 tuntia ja 39 minuuttia. Laskujen mukaan maapallolla on Krikalevin lentojen aikana kulunut aikaa 0,02 sekuntia enemmän kuin kiertoradalla. Näin ollen hän on suurimman aikahypyn tehnyt ihminen.

Einsteinin suhteellisuusteorian mukaan nopeasti kulkevan tai suuren painovoiman alaisena olevan kappaleen aika hidastuu.

Koska maapallon pinnalla painovoima on suurempi kuin avaruudessa, aika kulkee Maassa hitaammin. Ero on tässä tapauksessa kuitenkin vähäinen, sillä Maan painovoima on suhteellisen pieni ja avaruusasemat sijaitsevat varsin lähellä planeettaamme.

Paljon isompi merkitys on nopeudella. Kansainvälinen avaruusasema, jolla Krikalev on ollut suuren osan avaruudessa viettämästään ajasta, kulkee noin 7,7 kilometriä sekunnissa. Tämä on mitätön vauhti esimerkiksi valonnopeuteen verrattuna (noin 300 000 kilometriä sekunnissa), mutta sen ansiosta astronautit vanhenevat aavistuksen hitaammin kuin Maan pinnalla olevat ihmiset.

Aiheesta lisää Universe today (englanniksi)