Suhteellisuusteoria läpäisi testin supermassiivisen mustan aukon lähellä

Tähtitieteilijät ovat ensimmäistä kertaa onnistuneet testaamaan Einsteinin suhteellisuusteoriaa supermassiivisen mustan aukon ympäristössä.

Havainnot täsmäsivät ennusteiden kanssa erinomaisesti. 

Suhteellisuusteoria laitettiin testipenkkiin havaitsemalla Linnunradan ytimen supermassiivista mustaa aukkoa kiertävää tähteä nimeltä S2. Se on yksi lukuisista aukkoa suurella nopeudella kiertävistä tähdistä.

Havainnot tehtiin toukokuussa VLT-teleskoopilla, kun S2 oli ratansa mustaa aukkoa lähimmässä pisteessä ja liikkui 25 miljoonan kilometrin tuntinopeudella. Tämä on lähes 3% valon nopeudesta.

Tähden etäisyys aukosta oli noin 120 kertaa Maan etäisyys Auringosta.

"Me olimme valmistautuneet tapahtumaa varteen intensiivisesti useiden vuosien ajan ja halusimme saada kaiken irti tästä ainulaatuisesta mahdollisuudesta", kertoo Reinhard Genzel Max Planck -instituutista.

Tähden sijainnista ja nopeudesta tehdyt mittaukset yhdessä aiempien havaintojen kanssa sopivat yhteen erinomaisesti yleisen suhteellisuusteorian ennusteiden kanssa.

Havainnot osoittivat selvästi myös Einsteinen teorian ennustaman graviaatiopunasiirtymän, jossa kappaleen painovoima pidentää valon aallonpituutta. Ilmiö on havaittu jo aiemmin, mutta nyt se nähtiin ensimmäistä kertaa mustaa aukkoa kiertävällä tähdellä.

Jatkossa kun S2 liikkuu poispäin mustasta aukosta, tutkijat odottavat havaintojen paljastavan yhden suhteellisuusteorian ennustaman efektin lisää. Kyse on pienestä kiertymästä tähden radassa, jota kutsutaan Schwarzschildin prekessioksi.

Aiheesta lisää ESO