Planckin tarkat mittaukset viittaavat kosmologian kriisiin - universumi saattaa olla muodoltaan pallomainen

Planck-avaruusteleskoopin tulokset vihjaavat, että avaruuden geometria saattaa muistuttaa palloa. Jos tulos varmistuu, se aiheuttaa kriisin kosmologisten teorioiden maailmaan.

Uusimpien Planck-teleskoopin tulosten perusteella avaruuden geometria on jopa 41 kertaa todennäköisemmin pallomainen kuin tasomainen.

Tällä hetkellä kaikki muut keskeiset kosmologiset havainnot antavat kuitenkin ymmärtää kaikkeuden geometrian muistuttavan tasoa.

"Tämä on kaikkein tarkinta kosmologista dataa, ja se antaa meille erilaisen kuvan", toteaa Alessandro Melchiorri Rooman Sapienzan yliopistosta.

Pallomainen geometria tarkoittaisi sitä, että liikkumalla yhteen suuntaan riittävän pitkälle voisi palata takaisin lähtöpisteeseen. Silloin universumin koko olisi myös rajallinen.

Jos aika-avaruuden geometria todellakin olisi pallomainen, se muuttaa hyvin paljon käsitystämme maailmankaikkeudesta. Esimerkiksi nykyiset teoriat alkuräjähdyksen jälkeisestä nopeasta laajenemisesta johtavat luonnollisesti tasaiseen geometriaan, joten näitä teorioita pitäisi muokata.

Yksi tulkintavaihtoehto on, että Planckin tuloksissa piilee jonkinlainen tilastollinen harha, joka häviää datan lisääntyessä.

Tutkijoiden mukaan tasomainen geometria on edelleen vahvin selitys maailmankaikkeuden muodolle, kun otetaan huomioon kaikki havainnot.

Tarvitaan lisää mittauksia, jotta voidaan olla varmoja siitä, ovatko nyt havaitut vihjeet pallomaisesta geometriasta virheellisiä vai todellisia.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 1 tai 2/2020