Pimeä aine saattaa lämmittää neutronitähtiä

Tiheät neutronitähdet ovat voineet kerätä sisäänsä pimeää ainetta. Ääritapauksessa pimeän aineen kertyminen saattaisi laukaista neutronitähden romahduksen mustaksi aukoksi.

Pimeän aineen ominaisuudet tunnetaan vain osittain, koska emme tiedä, mistä hiukkasista se muodostuu. Sitä kuitenkin tiedetään olevan maailmankaikkeudessa noin viisi kertaa niin paljon kuin tavallista ainetta.

”Pimeä aine voi kulkea valovuoden paksuisen lyijyseinän läpi pysähtymättä. Uskomatonta kyllä, neutronitähdet ovat niin tiheitä, että ne saattavat vangita sisuksiinsa tulevia pimeän aineen hiukkasia”, uskoo Nicole Bell Melbournen yliopistosta.

”Teorian mukaan pimeän aineen hiukkaset törmäisivät neutroneihin, menettäisivät energiaansa ja jäisivät painovoimaloukkuun. Ajan myötä pimeän aineen hiukkaset kerääntyisivät tähden ytimeen”, hän kuvailee.

Pimeän aineen loukkuuntuminen saisi vanhat, jo viilenneet neutronitähdet kuumenemaan. Bell otaksuu, että odotettua korkeampi lämpötila voisi näkyä myös havainnoissa.

”Kokonainen neutronitähti voi lopulta toimia pimeän aineen ilmaisimena. Ääritapauksessa pimeän aineen kertyminen saattaisi laukaista neutronitähden romahduksen mustaksi aukoksi."

Neutronitähdistä ja niiden sisältä mahdollisesti löytyvistä kummallisuuksista enemmän tänään ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2021