Pimeä energia saattaa selittää, miksi aika kulkee eteenpäin

Miksi aika kulkee eteenpäin eikä vastakkaiseen suuntaan? Hiljattain julkaistu tutkimus mahdollisesti antaa tähän pitkään pohdittuun kysymykseen vastauksen.

Useat luonnon perusvoimat eivät ole millään tavalla riippuvaisia ajan suunnasta. Esimerkiksi painovoima toimii täysin samalla tavalla vaikka aika kulkisi vastakkaiseen suuntaan. Sama näyttää pätevän muun muassa kvanttimekaniikkaan.

Tähtien tai galaksien kehittymistä tutkittaessa aikaa ei kuitenkaan voi kääntää. Tästä pitää huolen termodynamiikan toinen pääsääntö, jonka mukaan entropia eli epäjärjestyksen määrä kasvaa aina suljetussa systeemissä. Siksi ajalla on selkeä suunta.

Armen Allahverdyan Jerevanin fysiikan instituutista ja Vahagn Gurzadyan Jerevanin valtiollisesta yliopistosta väittävät, että maailmankaikkeuden laajenemista kiihdyttävä pimeä energia saattaa itse asiassa pohjimmiltaan olla vastuussa ajan suunnasta.

"Ajan suunta ja kiihtyvä laajeneminen ovat maailmankaikkeuden kaksi perustavanlaatuista empiiristä faktaa. Esitämme näkemyksen, että pimeä energia kiihdyttäessään universumin laajenemista myös tukee ajan epäsymmetrisyyttä", kaksikko kirjoittaa tutkimuspaperissaan.

Allahverdyanin ja Gurzadyanin mukaan tämä näkyy muun muassa, kun tarkastellaan yksinäistä tähteä kiertävää planeettaa. Jos pimeää energiaa ei ole, planeetta kiertää tähteä ikuisesti samalla tavalla. Tällöin aika ei tietyssä mielessä kulu ollenkaan, sillä menneisyyttä ei pysty erottamaan tulevaisuudesta.

Pimeän energian saadessa positiivisen arvon, planeetta tulee lopulta ajautumaan pois tähden luota ja näin ajan kulumisen voi havaita. Negatiivisella pimeän energian arvolla planeetta sen sijaan lähestyy emotähteään. Pimeän energian olemassaolo ainakin tässä tapauksessa siis määrittää sen, kulkeeko aika johonkin suuntaan vai ei.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)