Painovoima-aaltotausta havaittiin ensi kertaa – läpimurtotulos odottaa varmistusta

Tähtitieteilijät kertovat löytäneensä todisteita painovoima-aaltojen muodostamasta taustasta. Se on kaikkialla avaruudessa olevaa kohinaa, josta ei pysty erottamaan aaltojen lähdettä.

Uudessa tutkimuksessa esitellään millisekuntipulsareista löydettyä signaalia. Tarkastellut kohteet ovat entisiä tähtiä, jotka pyörivät satoja kertoja sekunnissa ja majakan tavoin tuottavat kapeita radiokeiloja.

Pulsareista löytyi vahva todiste erittäin matalataajuisesta signaalista, jonka ominaisuudet muistuttavat gravitaatioaaltotaustaa. Tausta on kaikkialla avaruudessa olevaa kohinaa, josta ei pysty erottamaan aaltojen lähdettä.

"Ensimmäinen viite gravitaatioaaltotaustasta olisi havaitsemamme signaalin kaltainen", toteaa Bhal Chandra Joshi Intian NCRA-instituutista. 

Niin sanotun astrofysikaalisen gravitaatioaaltotaustan uskotaan muodostuneen, kun supermassiivisten mustien aukkojen parit ovat yhdistyneet. Ilmiötä voi verrata täynnä ihmisiä olevaan huoneeseen, jossa keskustelijoiden äänet sekoittuvat tasaiseksi hälyksi.

Tutkijat kuitenkin painottavat, että tulos varmistuu vasta lisähavaintojen myötä.

"Tämä on erittäin jännittävä signaali! Vaikka meillä ei ole vielä varmaa havaintoa, saatamme alkaa havaita gravitaatioaaltotaustaa", iloitsee puolestaan Siyuan Chen ranskalaisesta CNRS-tutkimusorganisaatiosta.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)