Painovoima-aallot pysyivät yhä piilossa

Kansainvälinen analyysi ei löytänyt merkkejä pian alkuräjähdyksen jälkeen syntyneistä painovoima-aalloista. Tutkimuksessa vertailtiin ESAn Planck-luotaimen ja maanpäällisten BICEP2 ja Keck Array -kokeiden tuloksia.

Tarkoituksena oli etsiä mahdollisia tukevia todisteita viime vuoden maaliskuussa raportoiduille kuvioille polarisaatiossa, jotka ensi alkuun tulkittiin merkiksi kosmisen inflaation löytymisestä. 

"Yhteinen analyysi osoittaa, että suuri osa BICEP2/Keck-tutkimuksen signaalista on peräisin Linnunradasta", kuvailee Charles Lawrence JPL:stä. "Emme pysty kuitenkaan kokonaan sulkemaan pois mahdollisuutta, että painovoima-aalloista olisi mukana heikkoja signaaleja."

Oheisessa kuvassa on Planck-luotaimen kuvaama taivaan alue. Värit kertovat pölyn lähettämän säteilyn intensiteetistä ja viivat galaktisen magneettikentän suunnasta. Valkoinen katkoviiva kuvaa BICEP2-kokeen tutkimaa aluetta.

Vuoden 2014 maaliskuussa raportoidut polarisaation B-moodin kiemurat havaittiin vain yhtä aallonpituutta tarkastelevassa tutkimuksessa. Planck sen sijaan kuvasi taivasta seitsemällä mikroaaltojen ja alimillimetrialueen polarisaatiota tutkivalla aallonpituudella.

Päätelmä on nyt, että suurin osa inflaation aiheuttamiksi luulluista signaaleista on peräisin Linnunradasta.

Tutkimus asettaa myös uuden ylärajan sille, miten vahva signaali kosmisen inflaation aiheuttamista painovoima-aalloista voi sisältyä kosmiseen taustasäteilyyn.

Planck-luotain laukaistiin avaruuteen vuonna 2009. Se skannasi koko taivaan mikroaaltoaallonpituuksilla useaan kertaan. Luotaimen jäähdytykseen käytetty helium loppui 2012 ja kaikki toiminta lopetettiin 2013. Planckin havainnoissa riittää kuitenkin vieläkin analysoitavaa.

Aiheesta lisää ESA ja Nasa (englanniksi)