Onko avaruuden madonreikiä olemassa?

Tuore tutkimus osoittaa, että ihminen voisi ainakin teoriassa selvitä hengissä niin kutsutusta madonreiästä. Niiden rakentaminen saattaa kuitenkin olla mahdoton tehtävä.

Madonreikä visualisoidaan usein tunnelina, joka muodostaa oikotien kahden kaukaisen paikan välille avaruudessa. Madonreiän geometria näyttää siltä kuin kaksi mustaa aukkoa jakaisi yhteisen sisäpuolen.

Juuri ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä kerrotaan, että tällaisia kummallisia rakennelmia voisi todellakin olla olemassa. Käytännössä niiden muodostuminen näyttää kuitenkin erittäin epätodennäköiseltä.

”Avaruudessa luonnollisesti luhistumalla syntyneitä mustia aukkoja tällainen geometria ei kuvaa. Kyseessä ovat hyvin erityiset mustat aukot”, sanoo Institute for Advanced Study -tutkimuslaitoksessa Yhdysvalloissa työskentelevä Juan Maldacena.

Madonreikiä voi kuitenkin olla mahdollista luoda keinotekoisesti, vaikka emme vielä tiedä, millaista teknologiaa tämä vaatisi. Voimme vain spekuloida, että hyvin pitkälle kehittynyt sivilisaatio saattaisi periaatteessa kyetä siihen.

Jos tekniset esteet pystyttäisiin ylittämään, madonreikien avulla olisi mahdollista matkustaa valovuosien päähän.

Madonreiässä kävisi samoin kuin lähellä valonnopeutta kiitäessä: aika hidastuisi. Matkustajan itsensä mielestä madonreiän läpi sujahtaminen kävisi hetkessä, mutta ulkopuolella vuodet – tai vuosimiljoonat – olisivat vierineet (aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehti 7/2020).