Nyt asia on todistettu - antimateria putoaa alaspäin

Teoriassa antimateria voisi alaspäin putoamisen sijaan pudota ylöspäin. Asiaa on yritetty selvittää, mutta aiemmat kokeelliset testit eivät pystyneet antamaan tietoa suuntaan eikä toiseen.

Kaikki kappaleet putoavat alaspäin. Vaikka tämä on otettu itsestäänselvyytenä, asiaa ei ole tätä ennen kunnolla selvitetty antimaterialla.

Yksi epävarma kysymys on ollut, onko gravitaatio samankaltainen perusvoima, kuten sähkömagnetismi sekä vahva ja heikko vuorovaikutus. Tällöin antimaterialla voi olla gravitaation kannalta negatiivinen massa. Vetämisen sijaan painovoima silloin työntäisi antimateriaa kauemmaksi.

Einsteinin teorioiden mukaan gravitaatio ei kuitenkaan ole varaus, vaan kaareutuneen aika-avaruuden ominaisuus. Tällöin kaikki kappaleet kokevat gravitaation samalla tavalla.

Nyt CERN-hiukkaskiihdytintä käyttäneet tutkijat pystyivät tarkkailemaan, miten gravitaatio vaikuttaa ultrakylmään antivetyyn. Tulosten perusteella maapallo vetää antivetyä alaspäin.

Maailmankaikkeus siis toimii juuri niin kuin Einstein ennusti.

Havainnon ansiosta tietyt vaihtoehtoiset fysiikan teoriat pystytään nyt varmuudella hylkäämään. Mittaukset eivät tosin olleet täysin tarkkoja, joten fyysikot eivät pystyneet varmistamaan, kokeeko antimateria painovoiman ihan yhtä voimakkaana kuin tavallinen materia.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)