Neutriinotutkimus odottaa galaksimme seuraavaa supernovaa

Neutriinot saattavat muodostaa supernovissa nestettä. Tutkijoiden mukaan tällä voi olla merkitystä näiden tähtiräjähdysten ominaisuuksiin. He toivovat seuraavaa paukahdusta Linnunradassa pian.

Neutriinot ovat alkeishiukkasia, jotka vuorovaikuttavat normaalin aineen kanssa hyvin harvoin. Ne kulkevat kaikesta läpi huomaamatta lähes valonnopeudella.

Kuolevat tähdet ovat yksi neutriinojen syntypaikoista. Supernovaräjähdyksen äärimmäisissä oloissa neutriinot voivat vuorovaikuttaa keskenään muodostaen suurella nopeudella liikkuvaa relativistista nestettä.

Ohion osavaltion yliopiston Po-Weng Changin johtamassa tutkimuksessa tarkasteltiin kahta tapaa, kuinka tämä neutriinoneste saattaisi käyttäytyä.

Yhdessä se leviää joka suuntaan kuin korkeapaineinen pallo olisi poksautettu rikki tyhjiössä. Toisessa puolestaan pallossa on ikään kuin useita suuttimia, joista se pakenee jotakuinkin tasaista vauhtia.

Tutkijoiden mukaan on tärkeää ymmärtää, mitä neutriinoille tapahtuu supernovissa. Jos ne käyttäytyvät yhdessä kuin neste, niiden ominaisuudet saattavat olla erilaisia kuin yksittäisten neutriinojen. Tämä puolestaan voi vaikuttaa supernovien fysiikkaan.

Ideoiden pätevyyden testaamiseen tarvitaan harvinainen Linnunradassa tapahtuva supernova. Viimeisimmästä on kulunut jo 140 vuotta.

"Me rukoilemme toista galaktista supernovaa tapahtuvaksi jossain lähellä pian", sanoo Chang.

Aiheesta lisää Ohion osavaltion yliopisto (englanniksi)