Nasan animaatio esittelee putoamista mustaan aukkoon

Mustan aukon tapahtumahorisonttia lähestyessä näkyisi erikoisia ilmiöitä. Nasan uusi simulaatio esittelee nykykäsityksemme perusteella, millaista olisi pudota Linnunradan keskustan supermassiiviseen aukkoon. 

"Ihmiset kyselevät usein tästä aiheesta. Vaikeasti kuviteltavien prosessien simulointi auttaa minua yhdistämään suhteellisuusteorian matematiikka käytännön seurauksiin oikeassa maailmankaikkeudessa", kuvailee Jeremy Schnittman Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta.

Uusi visualisointi perustuu Nasan Discover-supertietokoneen tekemään simulaatioon. Projekti tuotti kymmenen teratavua dataa, mutta vaati supertietokoneelta vain 0,3 prosenttia sen kapasiteetista viiden vuorokauden aikana.

Animaatiossa näytetään aluksi pelkkä visualisointi. Sen jälkeen esiin tulevat eri vaiheiden selitykset ja lopulta yksityiskohtia tapahtumahorisontin lähestymisestä.

"Jos voit valita, kannattaa pudota supermassiiviseen mustaan aukkoon", Schnittman huomauttaa.

"Tähtien massaluokan mustat aukot ovat korkeintaan 30 kertaa Auringon massaisia. Niillä on paljon pienemmät tapahtumahorisontit ja voimakkaammat vuorovesivoimat, jotka repivät lähestyvät kappaleet rikki", hän selittää.

Nasa on julkaissut samasta animaatiosta myös 360 asteen version, jossa kuvakulmaa voi pyöritellä eri suuntiin.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)