Mustilla aukoilla saattaa olla "takaovi"

Uusi teoreettinen tutkimus leikkii ajatuksella, että mustat aukot muodostavat madonreikiä toisaalle maailmankaikkeuteen. Espanjalaistutkijat pitävät mahdollisena, että tällöin mustaan aukkoon putoava aine säilyy ja pääsee kulkemaan aukon läpi.

Madonreiät ovat hypoteettisia oikopolkuja, joita pitkin valoa nopeampi siirtyminen paikasta toiseen olisi mahdollista.

"Mustat aukot ovat teoreettinen laboratorio, jossa voidaan testata uudenlaisia ideoita painovoimasta", kuvailee Gonzalo Olmo Valencian yliopistosta.

Tutkijat kertovat soveltaneensa analyysissaan samanlaisia geometrisiä rakenteita kuin kiteissä tai grafeenikerroksissa esiintyy. "Samoin kuin kiteissä on poikkeavuuksia mikroskooppisessa rakenteessa, voi mustan aukon keskustaa ajatella poikkeavuutena avaruusajassa", vertaa Olmo.

Tällaisessa geometriakuvauksessa mustan aukon keskustaan muodostuu pieni pallomainen pinta, joka voidaan tulkita madonreiäksi.

Tutkimus keskittyi yksinkertaisimpiin mustiin aukkoihin, jotka eivät pyöri ja ovat sähköisesti varautuneita. Niissä madonreiän koko on atomiydintä pienempi, mutta kasvaa sähkövarauksen suurentamisen myötä.

Tutkimus aiheesta ilmestyi Classical and Quantum Gravity -julkaisussa.

Aiheesta lisää RUVID (englanniksi)