Muissa universumeissa voi olla enemmän elinkelpoisia planeettoja kuin omassamme

Maailmankaikkeutemme on ehkä vain yksi lukuisista. Tutkijoiden mukaan omamme ei ole kaikkein elinkelpoisin kaikista mahdollisista universumeista.

Michiganin yliopistossa työskentelevä Fred Adams tutkii elämän edellytyksiä multiversumissa.

”Olettaen, että eri universumeissa on erilaiset luonnonlait, mitä niiltä vaaditaan, jotta elämällä olisi mahdollisuus kehittyä?” Adams pohtii.

Adamsin mukaan melkein kaikkia luonnonvakioita on mahdollista muuttaa vähintään tekijällä tuhat suuremmaksi tai pienemmäksi ilman että universumista välttämättä tulee elinkelvoton.

”Tiukin rajoitusehto kaikista tutkimistamme koski kvarkkien massojen muuttamista. Jos sitä tekee liikaa, vetyatomit eivät ole enää vakaita”, hän kertoo.

”Radiokanavaa valitessa vastaanottimen taajuus pitää määrätä noin yhden prosentin tarkkuudella oikeaksi. Itse asiassa on paljon vaikeampaa säätää radiota kuin universumia”, vertaa Adams.

Yksi kiinnostavimmista parametreistä on alku-universumin tiheysvaihteluiden suuruutta kuvaava Q. Jos sitä kasvatetaan, galakseja alkaa muodostua aikaisemmin ja niistä tulee tiheämpiä. Tällaisissa galakseissa voisi olla jopa enemmän elinkelpoisia planeettoja kuin oman Linnunratamme kaltaisissa galakseissa.

Elämän mahdollisuuksista multiversumissa kerrotaan enemmän tänään torstaina ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä 4/2023.