Mikä on pienintä universumissa?
Tuoreessa Tähdet ja avaruus -lehdessä pohditaan kaiken olevaisen perimmäistä koostumusta. Nykyisten teorioiden rajat venyvät ja paukkuvat lopullista vastausta etsittäessä.
Kvarkit ja elektronit ovat alkeishiukkasia, joilta ei tunneta mitään sisäistä rakennetta: käytännön kokeissa ne ovat näyttäneet täysin pistemäisiltä. Moni tutkija kuitenkin uumoilee, että niiden halkaisija on jotain muuta kuin pyöreä nolla.
”Jos otan kvarkin ja suurennan sitä, säieteorian mukaan löydän sisältä pienen energiasäikeen", kertoo säieteorian puolestapuhujana tunnettu Brian Greene Columbian yliopistosta.
Säikeet ovat samaa kokoluokkaa kuin niin sanottu Planckin pituus. Tämä on lyhyin mitta, jota fysiikan laskut pystyvät käsittelemään.
Voiko maailmankaikkeudessa olla jotain Planckin pituuttakin pienempää?
”Lyhyt vastaus kuuluu: kyllä. Planckin pituus ei sano mitään asioiden todellisesta koosta”, toteaa Sabine Hossenfelder FIAS-instituutista Frankfurtista.
Ihmiskunta ei silti pysty välttämättä koskaan selvittämään, minkälaisia Planckin pituutta pienemmät hiukkasrakenteet olisivat. Aiheesta lisää tänään ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2020.