Madonreiät voisivat naamioitua mustiksi aukoiksi

Tuore tutkimus povaa, että madonreiät ja mustat aukot näyttäytyvät melko samanlaisina kohteina kaukoputkilla tarkasteltuna. Tämän takia näitä olisi vaikea erottaa toisistaan.

Scifi-tarinoissa madonreiät ovat yleensä tunneleita, joiden kautta päähenkilöt pääsevät matkaamaan kaukaisiin paikkoihin. Käytännössä madonreiät ovat oikopolkuja kahden pisteen välillä ja voivat mahdollistaa valoa nopeamman siirtymisen.

Vaikka madonreikiin liittyvät teoriat esiteltiin ensi kerran jo yli sata vuotta sitten, näiden mystisten kohteiden olemassaolosta tai olemattomuudesta ei ole vieläkään varmuutta. Nyt bulgarialaiset tutkijat ovat esittäneet mahdollisen syyn sille, miksi madonreikiä ei ole vielä havaittu.

Tutkijat mallinsivat staattisia, matkustamiseen sopivia madonreikiä. Paljastui, että teleskoopilla katsottaessa ne näyttävät lähes täysin samanlaisilta kohteilta kuin mustat aukot.

Tulosten perusteella madonreiät ja mustat aukot on silti mahdollista erottaa toisistaan ​​huomioimalla niiden väliset hienovaraiset erot polarisaatiokuvioissa, intensiteeteissä sekä säteissä. Jotkin eroavaisuudet saattavat kuitenkin vaatia niin tarkkoja mittauksia, etteivät nykyteleskooppien kyvyt riitä tehtävään.

"Me aiomme etsiä jotain, joka paljastaisi eron paljon helpommin", kertoo Petya Nedkova Sofian yliopistosta.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)