Maailman tehokkain hiukkaskiihdytin rikkoi vanhan ennätyksensä

Suurin ja voimakkain hiukkaskiihdytin on päässyt taas käyntiin pitkän tauon jälkeen. Huoltokatkon jälkeen LHC-törmäytin on entistäkin tehokkaampi.

Eurooppalainen Large Hadron Collider -kiihdytin on aloittanut toimintansa yli kolmen vuoden huoltokatkon jälkeen. Tauon aikana kiihdyttimen tehokkuutta on nostettu merkittävästi.

Vain muutama päivä viimeviikkoisen käynnistämisen jälkeen LHC saavutti ennätyksellisen 6,8 teraelektronivoltin energiatason. Kiihdyttimen aiempi huippulukema oli vuonna 2015 saavutettu 6,5 teraelektronivolttia.

Kiihdytintunneli on 27 kilometriä pitkä. LHC on rakennettu niin, että sen tehokkuutta voidaan parantaa vuosien saatossa. Suurin suunniteltu liike-energia kullakin kiihdytinputkessa kulkevalla protonilla on 7 teraelektronivolttia. Uusi ennätys on siis jo erittäin lähellä tätä rajaa.

Tällä hetkellä teknikkojen tavoitteena on varmistaa, että kiihdytin toimii turvallisesti muutosten jälkeen. Näin halutaan välttää samanlaiset kalliit korjaukset, joihin jouduttiin turvautumaan pian sen jälkeen kun LHC käynnistettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008.

Varsinainen tutkimustyö pääsee toivottavasti käyntiin muutaman kuukauden sisällä. Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen CERNin LHC-kiihdytin sijaitsee Sveitsin ja Ranskan rajalla.