Lähes valonnopeudella kiitävä antineutriino jäi haaviin Etelämantereella

Tutkijat ovat havainneet tähän mennessä energisimmän antimateriahiukkasen. Yksikään ihmiskunnan rakentamista hiukkaskiihdyttimistä ei pystyisi tuottamaan vastaavia energioita.

Neutriinot ovat alkeishiukkasia, jotka eivät ole juurikaan vuorovaikutuksessa muun maailman kanssa. Niiden etsimiseen erikoistuneista havaintolaitteista suurin on etelänavalla sijaitseva IceCube, joka havaitsee päivittäin noin 200 neutriinoa.

Nyt tutkijat ovat kertoneet nähneensä neutriinon antihiukkasen eli antineutriinon törmäyksen. Törmäys tapahtui jo vuonna 2016, mutta vasta hiljattain julkaistussa tutkimuspaperissa onnistuttiin vahvistamaan siihen liittyvät yksityiskohdat.

Antineutriinon energia oli huimat 6,3 petaelektronivolttia. Yksikään ihmisen rakentamista hiukkaskiihdyttimistä ei pääse lähellekään näin suuria energioita. Kyseessä olikin energisin havaittu antimaterihiukkanen tähän mennessä.

Energia vastaa 6 300 hyttysen törmäystä, jotka lentävät 1,6 kilometrin tuntinopeudella. Nyt tämä energia oli pakattuna yhteen hiukkaseen, jonka massa oli alle 1 / 500 000 elektronin massasta.

Hiukkanen on saattanut saada huiman vauhtinsa esimerkiksi galaksien keskustoissa olevilta supermassiivisilta mustilta aukoilta.

Aiheesta lisää IceCube (englanniksi)