Laboratoriossa rakennettiin magneettinen madonreikä

"Tämä laite voi siirtää magneettikentän yhdestä paikasta toiseen sellaista reittiä pitkin, joka on magneettisesti näkymätön", kuvailee Jordi Prat-Camps Barcelonan UAB-yliopistosta.

"Magneettisen voiman kannalta laite toimii kuin madonreikä, aivan kuin magneettikenttä kulkisi ylimääräisen ulottuvuuden kautta."

Madonreiällä tarkoitetaan fysiikassa tilannetta, jossa kaksi erillään olevaa pistettä on suorassa yhteydessä toisiinsa. Näiden niin sanottujen Einstein-Rosen siltojen kautta voisi teoriassa matkustaa pitkiäkin matkoja välittömästi. Vaikka madonreiät ovat teoriassa mahdollisia, niiden olemassaoloa ei ole pystytty todistamaan.

Nyt rakennettu magneettinen madonreikä ei ole oikea Einstein-Rosen silta, sillä magneettikenttä kulkee normaaliin tapaan tilan läpi, vaikkakin näkymättömissä. Ulkopuolisen havaitsijan kannalta näyttää kuitenkin siltä, että magneettikenttä katoaa yhdessä kohdassa ja mystisesti ilmaantuu toisessa paikassa.

Vaikka nyt tehty keksintö ei kerro mitään mahdollisten magneettisten madonreikien olemassaolosta avaruudessa, sillä voi olla hyödyllisiä sovelluksia muun muassa lääketieteessä. Esimerkiksi magneettikuvauksessa sähkömagneettisen kentän tuottavat laitteet voitaisiin sijoittaa kauas ja magneettikenttä vain kuljetettaisiin näkymättömänä tarvittavaan paikkaan.

Aiheesta lisää Nature (englanniksi)