Kvanttifysiikka saattaa rajoittaa kaukaisten galaksien havaitsemista

Kvanttifysiikka saattaa rajoittaa kuinka tarkasti pystymme näkemään etäisiä galakseja.

Avaruudessa ajatellaan syntyvän jatkuvasti niin sanottuja virtuaalihiukkasia, jotka ovat olemassa äärimmäisen lyhyen ajan ennen kuin ne tuhoutuvat ja katoavat. Näin ollen mikään osa avaruutta ei ole koskaan täysin tyhjä.

Vaikka virtuaalihiukkasilla on erittäin vähän massaa, niiden painovoima silti kaareuttaa aika-avaruutta. Tämän puolestaan vaikuttaa valon kulkuun ja saa yksittäiset fotonit poikkeamaan hieman radaltaan.

Uuden tutkimuksen mukaan ilmiö voi olla riittävän voimakas, jotta se tekee erittäin kaukaisten galaksien yksityiskohtien tarkastelun mahdottomaksi. Koska kyseessä on avaruuden ominaisuus, teleskoopin koon kasvattaminen edes äärettömän suureksi ei auttaisi.

Nyt esitelty ilmiö on niin heikko, ettei sillä ole vaikutusta parhaimpiinkaan nykylaitteilla otettuihin kuviin. Jos teoria on oikeassa, silloin tämä kosminen resoluutioraja saattaa kuitenkin tulla vastaan jo seuraavan sukupolven observatorioiden, kuten Hubblen seuraajaksi suunnitellun James Webb -avaruusteleskoopin kuvissa. James Webb -teleskooppi on tarkoitus laukaista avaruuteen vuonna 2018.

Kvanttifysiikan aiheuttamasta resoluutiorajasta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 1 tai 2/2016.

Tuore tutkimus kvanttifysiikan aiheuttamasta resoluutiorajasta (englanniksi)